Näin luetteloit taideteoksen Wikidataan & julkaiset kuvan Wikimedia Commonsissa

Wikidata on keino luoda monikielistä, avointa ja yhdistettyä dataa globaaliin käyttöön. Taidemuseoille se tarjoaa melko helppokäyttöisen, valmiin rajapinnan jonka kautta on mahdollista jakaa esimerkiksi teostietoja yleisön käyttöön sovelluskehittäjiä unohtamatta. Wikidata on alun perin syntynyt tarpeesta systematisoida erikielisten Wikipedia-artikkeleiden tiedon hallintaa, mutta se tarjoaa erinomaisen alustan taideteosten – mukaan lukien julkinen taide – luettelointiin maailmanlaajuiselle yleisölle. Luetteloinnissa käytettävät käsitteet esiintyvät Wikipediassa, ja teosten asiasanoituksen voi tehdä mm. Iconclassilla.

Mikäli kyse on pienistä teosmääristä, voi luetteloinnin tehdä käsin. Suurempien volyymien ollessa kyseessä on helpompaa automatisoida teostietojen siirto. Tätä tarkoitusta varten on mahdollista koodata botti, jonka avulla tiedot saadaan siirrettyä museon tietokannasta Wikidataan – se on asiaan vihkiytyneiden koodareiden heiniä. Esimerkiksi Kansallisgallerian taidekokoelmien teostiedot on imaistu Wikidataan vapaaehtoisen aktiivin toimesta, Kansallisgallerian tarjoamaa avointa rajapintaa hyödyntäen.

Wikidataan luetteloidut metatiedot jatkavat  elämäänsä kulttuuriorientoituneiden wikipedistien käsissä – esimerkiksi samaa aihetta kuvaavan teoksen eri versiot eri kokoelmissa on mahdollista linkittää toisiinsa (esim. Aleksander Lauréuksen mustavalkoinen viivasyövytys Kustaa Vaasa Olkikuormassa (Q21680700) voidaan linkittää Kansallisgallerian kokoelmassa olevaan saman aiheen toiseen versioon (Q20790843), joka on väritetty vesivärein. Aktiivit voivat myös korjailla ja täydentää teostietoja. Muokkaushistoria jää näkyviin, mikä turvaa tietojen säilymisen oikeellisina.

Wikimedia Commonsin kautta on samalla mahdollista julkaista avoimesti teoskuvia mikäli tekijänoikeuksien suoja-aika on umpeutunut sekä kyseisen maan että Yhdysvaltojen lainsäädännön mukaan. Käytännössä helpointa on aloittaa esimerkiksi 1800-luvun maalauksesta ja katsoa esimerkkiä samankaltaisista Wikidataan luetteloiduista teoksista. Jos teoksen tiedot ovat jo Wikidatassa, pitää teoksen perustiedot (kuten mitat ja tekniikka) kirjata toiseen kertaan Commonsin tietomallineeseen, mikä aiheuttaa hiukan päällekkäistä työtä.

Wikidatan ja Commonsin käytön voi aloittaa pienesti – niihin voi aluksi luetteloida vaikkapa kaksi tai viisi teosta, ja seurata miten niiden elämä jatkuu Wiki-ympäristössä. Kokemuksien keräämisen jälkeen on helpompaa suunnitella näiden jatkuvasti kehittyvien ja täysin ilmaisten resurssien laajempaa hyödyntämistä.

Aleksander Lauréus Kustaa Vaasa olkikuormassa, 1815 Porin taidemuseoPublic Domain

Yleisiä linkkejä

Näin viet teostietoja Wikidataan

 1. Luo omat tunnukset sivulla https://www.wikidata.org/. Jos sinulla on käyttäjätunnus Wikipediassa, Wikimedia Commonsissa tai muussa Wikimedia-projektissa, se käy myös Wikidatassa.
 2. Valitse Luo uusi kohde. Käytä pieniä alkukirjaimia erisnimiä lukuun ottamatta, kun luot uuden kohteen.
  • Nimi = teoksen nimi. Jätä nimestä pois ylimääräiset tarkenteet, ne merkitään erikseen. Pelkästään nimen ei tarvitse olla uniikki, nimi–kuvaus -yhdistelmän sen sijaan tulee olla ainoa laatuaan.
  • Kuvaus = lyhyt luonnehdinta, joka ei ole kokonainen lause. Voit tehdä kuvauksen useammilla kielillä, suomeksi esim. Aleksander Lauréuksen maalaus, englanniksi painting by Alexander Lauréus.
  • Aliaksia ei tarvitse merkitä ellei teoksella ole tunnettuja rinnakkaisnimiä.
 3. Katso luettelointiin mallia esimerkiksi Aleksander Lauréuksen maalauksen teostiedoista. Ne löytyvät tunnuksella Q21509409, Il pecoraio (Lammaspaimen). Huomaathan, että useimpien kenttien sisällöt ovat poimittavissa esim. Wikipedia-artikkeleista. Merkitse tietojen lähde, täältä saat siihen neuvoa.
 4. Katso esimerkkimuokkaus videolla, laatija Benoit Deshayes (ranskaksi)

Kuvan ja teostietojen vieminen Wikimedia Commonsiin

Wikidata-kohteisiin voi liittää ainoastaan Wikimedia Commonsissa olevia kuvia. Siitäkin syystä kuvien lataaminen Wikimedia Commonsiin kannattaa.

 1. Varmista valmiiksi, että kuva, jonka aiot ladata Wikimedia Commonsiin on joko tekijänoikeudeton, avoimesti lisensoitu tai voit lisensoida sen itse avoimilla lisensseillä.
 2. Mene Wikimedia Commonsin sivulle Upload Wizard ja seuraa sen ohjeita. Muista, että voit muuttaa valintoja myös käsin, kun kuva on ladattu.
  1. Valitse tekijänoikeuksille oikea määritelmä. Palluroi Tämä tiedosto ei ole itse tekemäni.
  2. Kohtaan Lähde (Source) voit lisätä museon ja valokuvaajan nimen ja webosoitteen. Jos kuva sijaitsee verkossa, voit lisätä sen verkko-osoitteen. Tämä tieto näkyy kuvien selauksen yhteydessä Media Viewerissä. Kenttään voi halutessaan muotoilla museon logon sisältävän tietolaatikon, esim. {{Pori Art Museum}}. Pyydä tähän kokeneen wikipedistin apua!
  3. Lisää taiteilijan nimi kohtaan Tekijät (Author). Taiteilijoista tehdään Wikimedia Commonsissa myös tietolaatikoita, esimerkiksi {{Creator:Werner Holmberg}}. Lisää creator-malline, jos se on olemassa. Voit lisätä myös joko pelkän nimen tai luoda puuttuvan creator-mallineen.
  4. Valitse lisenssi tai määritelmä. Jos haluat ilmoittaa kaksiosaisen lisenssin, jossa teoksen tekijänoikeudet ja siitä tehdyn reproduktion oikeudet on ilmaistu erikseen, katso mallia tämän teoksen wikikoodista. Ilmoita erikoinen lisenssimalline kohdassa Jokin muu syy, jota ei ole mainittu yllä / Seuraava wikiteksti kuvaa lisenssiä (sen täytyy sisältää kelpaava tekijänoikeusmerkintä)
  5. Otsikko (Title) tulee tiedoston nimeksi. Tee siitä yksilöllinen ja helposti luettava. Voit käyttää välejä ja erikoismerkkejä. Älä lisää tiedostopäätettä.
  6. Kuvaus (Description) -kenttään kirjoitettu tieto näkyy kuvan otsikkona Media Viewerissä.
  7. Valitse Luontiajankohdaksi kuvan tekijänoikeuksien syntymisen hetki.
  8. Luokat (Categories) ovat esimerkiksi taiteilijan nimi ja oman instituutiosi luokka (esim. Media from Pori Art Museum). Luokat niputtavat teoksia haettaviksi kokonaisuuksiksi, esim. taiteilijan nimi saattaa olla luokka, johon teos kannattaa liittää. Luokkien avulla Commonsissa julkaistujen kuvien käyttökertoja pystyy hakemaan erikielisissä Wikeissä ja Wikidatassa hakukoneella https://tools.wmflabs.org/glamtools/glamorgan.html.
  9. Lataa kuva.
 3. Kun tiedosto on latautunut, navigoi tiedoston sivulle klikkaamalla kuvan alla olevaa linkkiä. Voit joutua myös Media Vieweriin. Etsi silloin iso sininen nappi Lisätiedot ja klikkaa sitä.
 4. Muokkaa tiedoston wikikoodia klikkaamalla linkkiä Muokkaa wikikoodia. Vaihda tiedoston metatietolomakkeen otsikko Information otsikoksi Artwork ja tallenna.
 5. Muokkaa Artwork-mallineen tietoja uudelleen helposti lomakkeella: Klikkaa linkkiä Muokkaa, jolloin siirryt helppoon muokkaustilaan Visuaaliseen muokkaimeen. Klikkaa metatietomallinetta. Oikeaan yläreunaan ilmestyy boksi, jossa lukee Malline: Käytetty mallinetta Artwork ja nappi Muokkaa. Sitä klikkaamalla pääset lomakkeelle, jolla metatietojen muuttaminen ja lisääminen onnistuu vaivattomasti. Klikkaa lopuksi Hyväksy muutokset ja kirjoita muokkauksestasi lyhyt yhteenveto.
 6. Voit katsoa mallia esimerkkiteoksesta https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Painting_by_Aleksander_Laur%C3%A9us_called_Il_pecoraio.jpg. Muista, että voit aina palata muokkaamaan tietoja joko lomakkeella tai suoraan wikikoodiin.

Post navigation

1 comment for “Näin luetteloit taideteoksen Wikidataan & julkaiset kuvan Wikimedia Commonsissa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *